White Jade River      
september 2019      


■ In een indiase deelstaat als Arúnachal Pradèsh, de "foothills" van de Himalayas, laten de boeddhisten die de "tibetaanse" variant aanhangen nog het meest van zich horen. Daarom is het van enig belang kennis te nemen van de, overigens orale, geschiedenis van het volk de Khamti die zich tot de Tai-groep rekenen. Het artikel is enigszins specialistisch. Zij die zich niet met de culturele anthropologie of sociologie van de regio bezig houden zullen niet alles in het artikel in de Arunachal Times kunnen volgen.

Thailand Tempel boven water

Cambodja Prins Ranariddh verkoopt panden

Myanmar Land-verschuivingen tijdens regentijd; verbroken internetverbindingen

Sri Lanka Bìnnara Poya

Bangladesh Mádhu Poya

■ Een Canadees die door wie weet wie monnikschap was verleend leefde zo'n 20 jaar alleen in de buurt van het noord-thaise Mae Hong Son. Uiteindelijk kon hij zijn dingetje niet in bedwang houden. Het geval werd bekend en tijdens een tv-uitzending zegde Julien (zijn monniksnaam was Apatáro), die in de dames was geweest, toe dat hij het monniksleven vaarwel zou zeggen.
Zou hij dat niet uit eigen wil doen, overigens, dan zouden de seniores uit de buurt het recht hebben gehad hem zijn bedrijfskleding af te nemen en hem heen te zenden.
De groep westerse monniken die voor het merendeel tot de Ajahn Chah-lijn behoren staat bekend om zijn stricte levenswijze; Julien was beslist een uitzondering, eens in de zoveel tientallen jaren.

■ Uiteraard is de aanblik van een stokoude en sterk vermagerde olifant die in een optocht in Sri Lanka moet meelopen een pijnlijke ervaring. Tikiri, niet een van de tempelolifanten maar eigendom van een mahout, stortte na afloop van de tocht in, maar overleefde het wel. De eigenaar, zo staat er in een van de kranten, liet haar meedoen in de hoop dat dit haar spieren wat zou aanspannen. Bovendien zal de man schreeuwend arm zijn geweest en kon hij de vergoeding die hij voor zijn deelname kreeg goed gebruiken — gaan we van uit; we hebben het over een arm land, en niet over een van de rijkste naties ter aarde.
Er ontstond een storm van protest.
We moeten wel bedenken dat alle Tikiri's van deze wereld gewoon in de kudde meelopen, om dan ook neer te vallen om niet meer op te staan. In die gevallen zijn er geen toeschouwers, en voelt niemand zich op het hart getrapt. Maar in wezen is er niet zo heel veel verschil met de tijd dat de arme en vermoeide wagenmenner uit onze streken zijn paard of muilezel afroste wanneer het van vermoeidheid niet meer vooruit kon.

theravāda-paginaTerug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

naar het words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.