White Jade River      
december 2021      


De in de VS gestationeerd Ayya (= titel) Ananda-bodhi, abdis over de californische Aloka vihāra heeft op 19 november een online-toespraak gehouden ter gelegenheid vam de eerste (na vele eeuwen, begin 11de eeuw) theravāda bhikkhuni-wijding in het Hertenpark (c.q. Isipatane) in Sarnath, India. Die eerste hogere wijding was, opmerkelijk genoeg, georganiseerd door de Mahā Bodhi Society of India, een "all-male organisatie". Althans, zo begrijpen we dat uit het Aloka-vihāra-bericht.

Myanmar. Ambtenaren op zwarte lijst; buitenlandse journalist krijgt 11 jaar

Cambodja. Lekenboeddhisten krijgen cursus

Sri Lanka. World Science Day, overzicht vanuit Srilankaans perspectief; Sarvodaya geeft aandelen uit; grootste stoepa (dagoba) ooit opgeleverd; Gandhara-docu samen met Pakistan

Thailand. Wetsvoorstel afschaffing majesteitsschennis

■ De eerw. Long Sakhone, zo lazen we in de Liverpool Champion, een van Australië's regionale kranten, overleed op 31 oktober 2021. Hij werd 79.
Nadat hij net als alle andere jongetjes uit een boeddhistische gezin een poosje aspirant-monnik was geweest, trad hij in 1961 voorgoed in, in een tempel in zijn geboorteplaats in Cambodja.
Vlak over de grens in Thailand heeft hij tijdens de Pol Pot-jaren hulp kunnen verlenen aan vluchtelingen die daar in de verschillende kampen hun tijd, of hervestiging afwachtten. Na verloop van jaren werd Long Sakhone bhikkhu uitgenodigd naar Australië en werd abt over de Khema-rángsaram in de plaats Bonnyrigg. Vanuit Bonnyrigg trok hij regelmatig op en neer naar zijn geboorteland, als gast van verschillende tempels. Na zijn laatste bezoek kon hij vanwege covid-19-restricties niet terug naar Australië. De eerw. wachtte zijn tijd af in zijn basistempel in Kampong Chhnang en overleed daar. Tegen de tijd dat de Liverpool Champion verslag deed van zijn overlijden was de crematie, en waren de eerste herdenkingen in Cambodja en Australië al voorbij.

■ Frankrijk kent zo'n vier plaatsen die Marigny heten, en de VS heeft er ook een. Mogelijk schreef La Montagne van 11 november over de plaats Marigny in het département van de Marne. Daar zou het woord "montagne" in de naam van de krant op kunnen slaan, en ook de verwijzing naar andere districten zoals de Allier, de Puy-de-Dôme, de Cher, en de Indre. Wie weet klopt het.
Hoe dan ook, hier is een nieuwe tempel (pagoda) in de cambodjaanse Khmer-traditie opgericht — ook deze krant gebruikt het lelijke woord "bonze" wanneer ze het over monniken hebben.
Gezien de krantenfoto werd de tempel officieel geopend door een aantal monniken, en mogelijk is er in de verbouwde boerderij een slaap- en woongelegenheid voor een of meer onder hen ingericht. De faciliteit heeft de naam wat Samakkhee Dhamma gekregen (spreek: samakii).

theravāda-paginaTerug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

naar het words in picture-blog
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.