mei 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ In Maleisië, meldde Free Malaysia Today de eerste dag van april, mogen de gebedshuizen e.d weer open. We zagen op de foto dat de monniken-staf van de Chetawan Thai Buddhist Temple (1) in Petaling Jaya (petáling djaaja) zo voorzichtig is dat ze zelfs, hoewel alleen en op afstand van de fotograaf, met mondkapje op de foto gaan. De voornamelijke oudere bevolking moet zich vooraf aan het bezoek wel laten testen en binnen in het gebouw het mondmasker voor houden.
(1) De Thai spreekt het uit als: djeetawàn. In het Pāli/Sanskriet is het djeeta-vànna, naar het gelijknamige park genoemd in de eerste regel op de pagina "Boeddha's biografie".)

Myanmar. Beschietingen van kerken en tempels

Sri Lanka. Hoofdabten vier Chapters doen overheid zes voorstellen toekomen

Thailand. Een Na Ayudhya verdacht van grootschalige diefstal

■ Dat de stad Nice, of de Maritime Alpen een vestiging heeft van cambodjaanse Khmer-monniken, dat hebben we online niet kunnen verifiëren. Niettemin liet La Dépêche rond 20 april weten dat een drietal onder hen zich inmiddels hebben gevestigd in Pouffets, een dorp op de route van Verdun-sur-Garonne naar Dieupentale. Dat wil zeggen dat "wat Dhamma-ram" (dhamma: de leer; "ram" = ārama) in Toulouse gesloten is, en verplaatst is naar een oude boerderij in Pouffets. De drie monniken hebben inmiddels aandacht gekregen in Le Petit Journal die sneert dat ze een "venerable" hebben — alleen wij hebben priesters e.d. die zo'n titel verdienen, toch!? Een bekende Nederlander kon zijn verontwaardiging maar moeilijk verbergen. Maar daar gaat het niet over.
verder

theravāda-paginaTerug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

naar het words in picture-blog
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.