White Jade River      
maart 2020      


■ Vier (theravāda) boeddhistische tempels in de buurt van het australische Fairfield, zo liet de Fairfield Champion van 6 februari weten, hebben samen $60,000 ingezameld, een bedrag dat ze op die dag, op Australian Day, hebben overhandigd aan de "Rural Fire Service Cumberland Zone" van New South-Wales. Een en ander ging gepaard met een gezamenlijke ceremonie waarin de concepten dāna (generositeit) en dankbaarheid centraal zullen hebben gestaan.

Cambodja Proces tegen Kem Sokha

Myanmar Protest voorstel grondwetswijzinging

Sri Lanka (bij de foto) Achtenveertig monniken uit Bhutan op bezoek; tempelarchitectuur uit Kandy

Thailand Tragedie in Korat; aanpassing onderwijs

Fodor's Travel had een juist artikel over de maaltijdronde die theravāda-monniken in Zuid-Azië (maar niet in Sri Lanka) iedere ochtend lopen als deel van de cultivering, en als herhaalde demonstratie van de connectie tussen monniken en de lekengemeenschap — de een geeft het voorbeeld en raad, de ander geeft voedsel, huisvesting en kleding.
In Laos heet die ronde "Tak Bat", zo schrijft Johanna Read, en we mogen er aan toevoegen dat "bat" in dit geval staat voor de voedselkom. Inmiddels lijkt de rij toeristen die dit voor hen vreemde, en volgens sommigen vernederende, ritueel willen fotograferen. Ze dringen op en lopen in de weg. En de deelnemers aan het Tak Bat verdragen die barbaarse invasie zwijgend, hoewel ze de laatste tijd overleggen met de toerisme-autoriteit over hoe een eind gemaakt kan worden aan de overlast.

theravāda-paginaTerug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

naar het words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.