White Jade River      
april 2021      


Myanmar. (bij de foto) Leger in Mahāmuni-tempel

■ Bij het doornemen van de Çūla-vamsa, de Kleine Kroniek over de geschiedenis van Sri Lanka (Ceylon) vielen in de eerste 50 paginas al een aantal dingen op die verduidelijking geven bij de behandeling van gebeurtenissen en concepten uit het Kleine Voertuig-boeddhisme. Zo lezen we dat daar het Pāli woord-begrip bodhisatta (Hybr.Sanskr.: bodhisattva) wel degelijk wordt gebruikt voor personen die verdienstelijk bezig zijn, zonder dat ze in een lijst voorkomen van wezens die ooit eens boeddhaschap zullen bereiken. We hebben het dan over een koning met de naam Buddha-dāsa, Boeddha's dienaar.
Ook lezen we daar dat de Juwelen-soetta (Rátana sutta) een vijfde-eeuws srilankaans werk is, komen we wat meer te weten over het conflict dat in de vierde eeuw speelde tussen de grote tempelgemeenschappen van de Mahāvihāra en de Abhāyagīri, en vinden we een passage over een bhikkhuni-stroming in de vijfde-zesde eeuw.

Thailand. Afbraak tempelhal in Bangkok?

Cambodja. Gok-imperium mag niet bouwen naast Angkor-complex

Theravada in de VS. Herdenkingsdienst voor Pin Sem bhikkhu.

Sri Lanka. Door leger gerestaureerd bouwwerk gereedgekomen

■ Het staat weliswaar op de India-pagina, onder het hoofdstuk Bodhiboom, maar een stukje over een van de 32 bodhibomen op Sri Lanka is toegevoegd aan die bepaalde pagina.

theravāda-paginaTerug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

naar het words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.