White Jade River      
januari 2021      


Op 10 december werden we opgeschrikt door het nieuws over de gewelddadige dood van Jinarathana thero" (djiina raatana teero; thero = senior monnik). Hij werd dood aangetroffen in de lagune voor de kust van Galle, Sri Lanka.

Thailand. Recitatiediensten voor overleden koning

Cambodja. Opening boeddhistische hogeschool

Sri Lanka. Duruthu pera hera

Myanmar. Corona-reisbeperkingen Rakhine-staat

■ Het eind van de regentijdtratraite werd in Nieuw-Zeeland gevierd door de srilankaanse gemeenschap onder leiding van de monnik Weeli-maada Djiina-lànkara. Enkele jaren daarvoor had hij de Srilankanen in Wellington, zo schrijft Lankaweb boeddhabeeldjes en een stek van de bodhiboom ten geschenke gedaan. De beeldjes staan nu rond een gebouwtje dat een máluwa wordt genoemd, en op de door Lankaweb geleverde fotos krijgen we de bodhiboom niet te zien. Het kan zijn dat de plaatselijke fotograaf niet weet wat dit is, en er dus ook geen aandacht aan heeft geschonken.
Onderaan het artikel zien we dat er inmiddels drie koetis staan, woon-slaapgelegenheden voor monialen, en dat er meer gepland staan. Dat wil zeggen dat deze gemeenschap, ook met donaties uit omringende landen wat gaat uitbreiden.

theravāda-paginaTerug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

naar het words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.