White Jade River      
juli 2019      


Borobudur

Op een foto die de Jakarta Post publiceerde zien we hoe deze in principe moslim-natie bovenop de Borobudur iets extra's heeft gebouwd en het 's-avonds met floodlight aanlicht.
Eigenlijk is de boeddhistische wereld in AziŽ's niets ergers kunnen overkomen dan een Unesco die op een gegeven moment de diverse landen er op heeft gewezen dat de verschillende ruÔnes met levensbeschouwelijke betekenis een beetje opgeknapt zouden kunnen worden om ze als toeristen-attractie uit te baten. Het resultaat is niet alleen een mis-gebruik van boeddhistische sites geworden, maar ook de verschillende boedatjes tussen de geraniums en op de schijthuizen waar boedatje een beetje mag helpen bij het kakken.
Dat vervolgens de theravāda-monniken uit de buurt dit mahāyāna-monument benaderen als een gebouw behorend tot hun dharma-uitleg zegt iets over hun graad van opleiding.


Hokusai en Gauguin

Medio juni werd een miniserie herhaald over de schilder Paul Gaguin. In het derde deel was er sprake van de mode van japonoiserie in Parijs, en hoe ook Gauguin hierin meeging. Daarom is er een alinea toegevoegd aan de pagina over Hokusai.

Beyond Line

In Los Angeles, in het County Museum of Arts werd midden juni de tentoonstelling "Beyond Line" geopend. Een van de stukken, uit 2001, was een door de koreaan Yoon Kwang Cho uit rode klei vervaardigde vaas getoond waarop hij de Hart Soetra heeft uitgekrast. Hij heeft daarvoor het middeleeuwse chinese kanji gebruikt; het had ook het hedendaagse koreaans kunnen zijn, maar dat was niet zijn keus.
De tentoonstelling als zodanig gaat over de producten van schrijvers uit Korea, van 2000 jaar geleden tot vandaag.

Shanghai Sacred

Shanghai Sacred is een tentoonstelling die tot 26 september loopt in de Victoria Art Gallery & Museum aan de Universiteit van Liverpool.
"Fotograaf en antropoloog Liz Hingley" toont daar fotos van alle oorden met levensbeschouwelijke en religieuze beleving in de stad Shanghai. Uitgeverij GOST, zo staat er, gaat in november met een boek van Liz' fotos komen. Dat is vreemd, want hetzelfde boek werd in 2016 al uitgegeven door de University of Washington Press. De omslag meldde toen dat de samenstellers van het boek Benoit Vermander, Liz Hingley, en Liang Zhang waren.
De foto die de Guardian van 20 juni jongstleden op de pagina zet is in ieder geval niet gemaakt door Liz. Het is een still uit een film die tijdens of vlak voor de Mao-periode werd gemaakt. De Guardian-redacteur heeft waarschijnlijk gedacht dat een man in een hooggesloten grijs gewaad wel een monnik moet zijn.

Opgegraven
Tentoongesteld


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.