White Jade River      
november 2019      
Stenen platen bij de Io-ji

Dus, zo schreef Takeshi Toyama van de Asahi Shimbun op 13 oktober, zijn die stenen platen die nu ergens achteraan op het terrein van de Io-ji-tempel in de japanse Fuku-oka-prefectuur staan, van chinese origine.
Het zouden, zo vervolgt hij, zogenoemde zo-zo-hi zijn waar een afbeelding op staat, plus teksten waaruit de jaartallen 563 en 572 afgeleid kunnen worden. Daarmee dateren de platen uit de chinese "Noordelijke en Zuidelijke Dynastiën" van tussen de 439 en 589, rijkjes die zouden opgaan in de Sui-dynastie.
Ook heeft men de naam van een clan ontcijferd die dan waarschijnlijk de opdrachtgever voor de inscripties is geweest.
verder

Ta Nei

In het archief is een nieuwe pagina gezet over een recent gevonden afbeelding van Avalokiteshvara met de afbeelding van Amitābha Boeddha in de hoofdtooi. De pagina Ta Nei, de onbekende tempel gaat ook kort in op het religieuze syncretisme van de Khmer-koningen uit de oudheid.

Het werk van James Wales

Hoe goed de relaties waren tussen het Britse koninkrijk en de achtereenvolgende Moghuls, voor enkele eeuwen de afghaans-persisch-turkse heersers over India, toont het portret dat de Schot James Wales (1747-1795) maakte van (Sayyid) Nur Al-Din Hussain Khan (Báhadur Fakhri). De naam Báhadur kennen we zowel uit Kashmir als uit Nepal. Niettemin wordt hij in deelstudies beschreven als "Afghaan".
verder

Tentoonstelling in Washington

De Sackler Gallery of Art heeft voor een nu lopende tentoonstelling een beeld van Gwan-eum uit het Nationale Museum van Korea te leen gekregen.
De informatie van het Smithsonian heeft dat het beeld uit "15 stukken, op elkaar gestapeld en gespijkerd dennehout" werd gemaakt tijdens de Goryeo-dynastie (918-1392).
Dit beeld zou, in Korea, de oudste in zijn soort zijn. De figuur draagt hier niet alleen armbanden, hoog om de arm, maar ook een parel in het voorhoofd, het laatste vergelijkbaar met de rode stip die we in India tegenkomen. Hier heeft de kunstenaar indiase voorbeelden bij de hand gehad, niet noodzakelijkerwijs uit het boeddhisme. Daarnaast, of anderzijds, zouden we bijna kunnen zeggen, vinden we hier geen beeltenis van Amitabha in de hoofdtooi, maar is ze getooid met een kroon met de vlammende parel, symbool van verlichting. Verder vallen de twee sierraden op die van de kroon afhangen. Ze lijken op mythologische wezens die iets onbestemds in de bek vasthouden. Hebben we hier te maken met typisch koreaanse mythologie?

Huang Yong Ping

Over de kunstenaar Huang Yong Ping die vrij plotseling op 65-jarige leeftijd was overleden schreef Kate Brown voor ArtNet van 21 oktober onderandere over een van Huang's installaties die de dierenvriendenwereld op zijn kop had gezet.
verder

Birmese scroll in Londen

De British Library in Londen heeft een tentoonstelling ingericht met "meer dan 120 items", zo lezen we in The Guardian. Waarom steeds maar teksten tegen komen met "meer dan ...", of "bijna ...", en nooit met exate getallen, bv. 123, of 986, is een beetje een scheefgroei onder tentoonstellingsinrichters en scribenten.
verder

Funderingen Kyōto-tempel gevonden

In het wiki-lemma lezen we dat de Sai-[d]ji in Kyōto, Japan, een soort tweelingtempel was met de Tō-[d]ji, de Oost-tempel. Samen met een subtempel van het shingon waren het de enige die tijdens de regeerperiode van keizer Kanmu (735-806) gebouwd mochten worden.
       Op 28 oktober 2019 schreef eem medewerker van de Mainichi dat het fundament was gevonden van de "lecture-hall", de hal waarin dharma-toespraken worden gehouden op het terrein van de voormalige Sai-[d]ji. Het bericht meldt bovendien dat de vloerplaat gevonden is waarop vijf kleine stoepas gestaan hebben — de foto met de ronde cirkels op de vloer.
Beide media, Wikipedia en de Mainichi, hebben een "artist impression" van hoe de Saiji er uit gezien moet hebben.
Opgegraven
Tentoongesteld


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.


>