White Jade River      
september 2021      


Tianlongshan boeddhahoofd terug

We zouden denken dat de nogal erg brede glimlach op het hoofd van het boeddhabeeld dat hier getoond wordt uit de Wei-dynastie stamt, maar Ti Gong van Shine (6 augustus) laat ons weten dat het beeld in de daaropvolgende Sui-dynastie uitgekapt werd. De Sui-dynastie hield het vol tussen 581 en 618.
Het beeld werd op een gegeven moment geroofd uit een van de grotten in de Tianlongshan (tjèn long sjan), en wel uit grot nr. 8, de grootste van het geheel, die in 584 (verder) werd uitgehouwen (uit een al bestaande holte).
Nu is het beeld teruggebracht. Ti Gong laat weten dat "de kop" in 1920 door buitenlanders werd afgerukt en meegenomen. Het werd in september 2020 aangeboden op de Toei International Auction in Tokyo waar chinese "terughalers" een succesvol bod uitbrachten.
Bij het kijken naar dit hoofd denken we onwillekeurig aan de in China zo geliefde beeltenis van de dikke, of lachende Boeddha.

Wat Tuol Khsach opgeknapt

De wat Tuol Khsach in de cambodjaanse Kampot-provincie werd tussen de jaren 1920 en 1930 gebouwd. Het zal een van die troost-projecten zijn geweest die de franse regering liet bouwen als compensatie voor het bezetten van het indo-chinese grondgebied, tussen 1887 en 1954. Dat begrijpen we bijvoorbeeld uit de brieven en andere geschriften van Albert Puyou, comte de Pouvourville (1861 - 1939) die daar namens de franse regering een deel van het bestuur onder zich had.
Er is sprake van geweest dat deze tempel zou worden afgebroken, maar uit het bericht in de Khmer Times lezen we dat de Dienst Oudheidkunde een en ander toch maar heeft laten restaureren, ook omdat er een stoepa uit eerdere tijd is aangetroffen, op de foto rechts op de achtergrond.
Wel kijkt de cambodjaanse regering om zich heen om te zien of er rijkaards zijn die een restauratie van die stoepa kunnen gaan financieren.

Shōtoku in Nantes

Het is in Nantes dat een tentoonstelling is ingericht in het "Château des ducs de Bretagne". Dat lezen we in een mooi artikel in Ouest-France van 14 augustus.
Te beginnen met een viertal grote wandpanelen heeft de tentoonstellingsinrichter het leven van prins Shōtoku willen tonen (ook deze pagina). De wandpanelen werden gemaakt door Toshi-hiro Hamano.
Vorige maand al meldden we dat er in Japan speciale evenementen op stapel stonden ter gelegenheid van de deze maand te houden herdenking van de prins' overlijdensdag, 400 jaar geleden.
Wie de tentoonstelling (mede) heeft gefinancierd staat er niet bij, maar de kunstenaar zelf kan daar de hand in hebben gehad, en daar heeft hij dan uiteraard goed aan gedaan.

Muong Va "toren"

■ Ik geloof niet dat de redactie van een van Vietnam's e-kranten het door had, dat de Muong Va "toren" die ooit door de Laotianen in Vietnam werd gebouwd, is gerestaureerd. Op de bovenste foto zien we de Muong Va stoepa in overwoekerde staat, en de onderste foto geeft een beeld in vogelvlucht van het opgeknapte monument in een eveneens opgeknapte omgeving.


't Is haast niet te herkennen, maar de paar Vietnamees-Laotiaanse mannen die enkel voor de camera, c.q. de Youtube-video — even een vegertje hanteerden om een en ander zo'n beetje schoon te vegen — de (mede-)financiers, mogen we aannemen) lijken er blij mee te zijn.

Opgegraven
Tentoongesteld


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.


>