Uit het archief van www.buddha-dharma.nl


Nalandā

2022


MSN News(1) van 28 maart 2022 nam een artikel over van de indiase krant The Print. De directe aanleiding was de viering van Onafhankelijkheidsdag, en de nadruk kwam te liggen op de Nālandā Universiteit, tien kilometer verwijderd van de nu oudheidkundige site.
Een begeleidende foto liet zien dat het nieuwe universiteitsgebouw ontworpen is naar het model van de restanten van de imposante stoepa op het terrein van de antieke vestiging. Daarmee is het voorbeeld gevolgd van een van de boeddhistische vihāra te Kushināgar die de vorm heeft gekregen van de grote stoepa waaronder Boeddha's as begraven werd.

Een van de onderwerpen van studie aan Nālandā Universiteit, dus niet meer "Nava Nālandā (nieuw Nālandā), was op moment van publiceren het werk aan een "historische studie naar de verschijning/verbeelding van vrouwen in het boeddhisme", met als toevoeging "de verborgen juwelen van de Drukpa Kagyu lineage en de Mahāvīra (een meervouds-s is niet nodig) van het vroege India (8ste-9de eeuw)."
De vermelding van de Drukpa Kagyu betekent dat hier financiering plaatsvindt vanuit de in India en Bhutan niet al te kleine stroming die tot september/oktober 2021 onder leiding stond van de Gyalwang Drukpa ('Gyalwang Drukpa' is een titel, geen eigennaam). Wie hem sindsdien heeft opgevolgd was op 28 maart 2022 nog niet bekendgemaakt. De vrouwenafdeling van zijn gemeenschap, met aan het hoofd een Britse, na enige tijd vergezeld van een Franşaise heeft zich doorheen de jaren als erg activistisch betoond; zij zijn de organisatoren geweest van breed gedragen fietstochten voor het goede doel en andere activiteiten.

Nālandā's Vice-Kanselier Sunaina Singh woonde op moment van schrijven sinds 2017 als enige staflid op de campus, het jaar waarin het eerste deel van de bouw gereed kwam. In 2021 was 80% gereed. De campus omvat dan ook ca 200 gebouwen en gebouwtjes, zowel voor onderwijsdoeleinden, als voor bewoning, recreatie en culturele activiteiten. Sunaina Singh verwachtte in maart 2022, aldus de verslaggever, dat meer docenten op de campus zouden gaan wonen. In die dagen verbleven een niet genoemd aantal studenten, en ook de docenten in "makeshift hostels" in de stad Rajgir, drie kilometer verderop. Rajgir heet in de Pāli-canon Rájagaha.
De Kanselier, d.w.z. in 2022, is Prof. Vijay Bhatkar.

(1) "https://www.msn.com/en-in/news/other/400-acre-campus-painted-with-nostalgia-an-asian-melting-pot-how-nalanda-2-0-is-taking-shape/ar-AAVvLUy?ocid=FinanceShimLayer"

Deze pagina is er een op de site www.buddha-dharma.nl
www.buddha-dharma.nl is eigendom van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme