augustus 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ Voor niet-gamers valt er geen touw aan vast te knopen, maar dan vangen we toch op dat Game Rant een "lek" heeft opgevangen over een nieuwe game, Pokemon Scarlet and Violet, die "drie boeddhas" gaat opvoeren: Burning Lamp Buddha (Ding-guang Buddha), Shakyamuni Buddha, en Maitreya Buddha.

Het GameRant-artikel toont geen van deze figuren, maar wel de veelvoorkomende draak (nága).
Dingguang Boeddha is via de Zijderoute Tibet binnengewandeld, en via het Manchu-boeddhisme weer in China terecht gekomen. De game-maker is dus meer bekend in deze "tibetaanse" kringen dan in die van zijn eigen chinese cultuur. Moet kunnen.
(De site "Tibetan Buddhist Encyclopedia" is nog wel online, maar wordt niet meer beheerd.)

Bij het doorlopen van het grote recitatieboek van de chinese Jingtu-stroming, de meest voorkomende binnen het chinese mahāyāna, komen we deze naam van Dingguang niet tegen, wel stuiten we als bij toeval op een strofe uit de ochtendrecitatie, uit de (Hybr.Skr.) Pari-nāma gāthā, de "zang over de transformatie", (oude spelling:) Kuo chieh an ning ping ke hsiao - mogen de nationale territoria in vrede zijn, en moge er een eind gekomen zijn aan militaire operaties.
Dit in het licht van de Oekraïne-Rusland oorlog.

■ Drie boeddhas in nieuwe game

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.