White Jade River      
augustus 2020      


■ Een beeld dat we in Nederland en Vlaanderen nooit zullen zien. Langs de boorden van de Qingjiang-rivier in de centrale chinese Hubei-provincie is de grond gaan schuiven. Het gevolg is dat er nu vlakbij de stad Enshi een dam is ontstaan die hoe dan ook voor overstromingen gaat zorgen. Enshi ligt ver ten oosten en zuiden van de Yangtze-rivier. Tegen het eind van juli werd gemeld dat men bezig was die aardelaag te verwijderen.
In die dagen trad de Yangte buiten de oevers. De ca 700 jaar oude Guanyin-tempel in Erzhou, Wuhan, kwam half onder water te staan. Of anders gezegd, die enorme en kostbare Three Gorges Dam waar hele dorpen voor moesten wijken, en die was/is bedoeld om overstromingen te voorkomen (en electriciteit op te wekken), is 'm niet geworden.

■ In 2015 heeft een door de vietnamese overheid ingesteld comité beslist dat er een jaarlijkse herdenkingsdag voor de stichters van Vietnam zou komen.
verder

Klimaatakkoord en KLM

Luxemburg zal in december het eerste europese land zijn dat glyphosaat helemaal gaat verbieden. De luxemburgse minister van landbouw is een boer.

Racisme-debat, zelfkastijding en politieke correctheid

Ook sikhs profileren etnisch

■ Het wordt hier maar even getoond omdat het een mooi voorbeeld is van iets modernere, maar toch traditionele Khmer-architectuur. De overheden van het cambodjaanse Rátana-kiri en het laotiaanse Attapeu studeerden op 15 juli nog samen op een nieuwe grensovergang inclusief "douanekotje" zoals dat in Zuid-west Nederland heet.

■ Jaarlijks, zo staat het in de cambodjaanse krant de Phnom Penh Post van 22 juli, valt er een omkeren van het water in de Tonle Sap-rivier waar te nemen. Dat wil zeggen, zo lezen we in het wiki-lemma, dat het water dat zich tijdens de moesson op het land ophoopt naar het Tonle-meer en de rivier vloeit, van waaruit het verder de Mekong-rivier in loopt. Dus zes maanden per jaar stroomt het water van het zuidoosten naar het zuidwesten, en de zes andere maanden is het precies andersom.
Nu dit jaar de Mekong zo laag staat is die omgekeerde stroming nauwelijks merkbaar (kunnen ze in Engeland eens per jaar met de instroom van zeewater tegen de keer van de Theems inroeien, met een te lage waterstand van die rivier zou dat feest even niet doorgaan). Het waren de visser uit de buurt die het uitblijven van die sterke tegenstroming opmerkten; waar ze in andere jaren hun netten maar op de stroming hoeven te zetten om toe te kijken hoe tonnen vis in het net zwemmen, deze keer is daarvan geen sprake. De vissers klagen nu over een geringe vangst, en dus over teruglopende inkomsten.

■ De laatste jaren is in Cambodja het vangen en slachten van honden sterk toegenomen, merkte een beambte van het ministerie van voedsel, bossen, en visserij op. Op 9 juli werd bekendgemaakt dat deze activiteit nu verboden is. Het verbod geldt voor het hele land. Het ministerie gaat voor handhaving samenwerken met de World Animal Health Organisation. De eerste zorg was niet de verspreiding van COVID-19, maar de honderden gevallen van rabies per jaar.

■ Reuters, Gulf News, de Bangkok Post en andere kranten van 2 juli liet zien dat thaise vissers hun kapotte nylon visnetten voor 10 baht per kilo verkopen aan de "Saint Louis Plas Mold factory" die de zaak omsmelt om er daarna stof voor mondmaskers van te maken. Het project werd opgezet door de thaise Environmental Justice Foundation (EJF). Het artikel meldt niet of de vissers vervolgens nieuwe netten kopen, en of die ook van nylon zijn of van een ander materiaal. In ieder geval zweven de kapotte exemplaren niet meer ongebruikt door het water, met alle er in vastzittende krabben, vis, en schildpadden van dien.

■ 13 juli 2020: Bevreesd voor boze chinese reacties heeft Duitsland op zijn nationale pr-website de taiwanese vlag vervangen door een wit vlak. Duitsland deed dat vanwege hun instemming met China's "One China" beleid, of wens. Vanuit Taiwan werd er protest gehoord, bijvoorbeeld omdat de vlag van Palestina, voorlopig een niet-natie, wel wordt getoond.

■ Op 11 juli werd bekend dat bij de algemene verkiezingen in Singapore de zittende regeringsleider Lee Hsien Loong (lii sjèn loeng) 83 van de 93 parlementszetels achter zich had gekregen. De indiase Premier Modi was een van de eersten om hem persoonlijk te feliciteren. Bloomberg (herhaald in de Japan Times) was niet blij met dat cijfer; men vond het een beetje té.
Het is in Singapore gebruik geworden om in openbare documenten geen gewag meer te maken van een persoon's religie of levensovertuiging.

■ Dat de opstand tegen het bestuur over Hong Kong in eerste instantie, en daarna voor een groot deel afkomstig was van studenten aan de Baptisten-universteit ter stede, is hier eerder gemeld — en waarschijnlijk van de hand gewezen door "het westen". Met het ontslag van Benny Tai, docent aan de Hong Kong Universiteit, en gelovig katholiek met predikanten-aspiraties, wordt het m.i. nog eens bevestigd. We vinden voorlopig geen confucianisten, daoisten en boeddhisten onder de opstandelingen ter stede.

■ In het oosten van Bhutan wordt door het GEF een programma ontwikkeld in het Sakteng Wildlife Sanctuary. Het natuurreservaat is ook aangemeld voor opname in de Unesco Wereld-erfgoederenlijst.
Begin juli vernamen we dat in juni 2020 China voor het eerst in de geschiedenis een claim heeft gelegd op dit gebied.
Ook hier lijkt sprake te zijn van de facto grenslijnen die tot juni door alle partijen zijn gerespecteerd. Wat China's claim op het gebied te betekenen heeft was op 7 juli nog niet bekend. Uiteraard waren noch Bhutan, noch India "amused" over China's nieuwe aanspraken.

Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
Stichting onder nummer 20138036.