White Jade River      
november 2019      


Even voorbijgaand aan zijn afbeeldingen van Boeddha en andere figuren uit het boeddhisme, liet VietnamNet een schilderij met een vogeltje zien, gemaakt door Phuong Hong waarvan dan wordt gezegd dat het zen-geïnspireerd is. Wel of niet, het is zeker een charmant werk dat vrij snel een koper zal vinden.

■ Wie van Bangladesh alleen de nog net niet instortende en ingestorte architectuur heeft gezien kijkt verrast op wanneer de architectuur van de Bait ur Rouf-moskee door een krant als The Guardian uitgeroepen is tot een van de beste voorbeelden uit de 21ste eeuw. De Dhaka Tribune had er een artikel over. De moskee had in 2016 al de Aga Khan Award for Architecture gekregen, een prijs die uitgereikt wordt door een absoluut onbesproken organisatie, een voorbeeld voor anderen. De moskee werd dan ook door de Aga Khan-communiteit gebouwd.

■ Uit een heel recente tv-uitzending (https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/492431/Beau) moesten we begrijpen dat "anderhalf miljoen mensen" in Nederland onderandere het woord "geïnterpreteerd" niet begrijpen. Deze White Jade River-site miegelt van de "geïnterpreteerden". Dat zou dan voorbij gaan aan "anderhalf miljoen mensen".
Wat moet er dan gebeuren? Moet een toch al arme taal nog verder uitgekleed worden, terug naar het ooit door de krant De Telegraaf uitgeroepen "2000 woorden", of moet een bevolking zo aanschouwelijk onderwijs krijgen dat ze de toch al beperkte woordenschat van hun eigen cultuur gaan begrijpen? Dat moeten ze dan wel willen, en de indruk bestaat dat die wil er lang niet altijd is — en dat dit de norm zou moeten zijn, want wij hebben er recht op dat we niets hoeven te leren, en nergens over na hoeven te denken.

■ Wellicht hebben de Verenigde Staten al eerder dergelijke druk uitgeoefend op landen waar ze een financiële vinger in de pap hebben, maar op 4 oktober werd het wel heel openlijk gespeeld: Als Zuid-Korea, dat een grote amerikaanse legerbasis heeft, niet op de proppen komt met meer geld voor het onderhoud van die basis, dan zullen de koreaanse personeelsleden vanaf april 2020 naar hun salaris kunnen fluiten.
In Zuid-Korea zelf laait af en toe de discussie op over de wenselijkheid van die basis op hun grondgebied. Telkens wanneer Noord-Korea echter weer zelfgeknutselde raketten de lucht in stuurt, verstommen die stemmen ook weer net zo snel.

■ Na het zien van deze reportage eten we nooit meer met een gerust gemoed cashew-noten. Moeten we ze dan maar nooit meer eten? De pellers zullen vinden dat we dat wel moeten doen, maar de handelaren zouden best mogen investeren in "cashew peeling machines" waarvan we X voorbeelden op het internet vinden. Raken de pellers dan werkloos? In eerste instantie wel, totdat iemand in het land van cashew pellen op het idee komt ook eens dergelijke machines te gaan maken. Dan hebben de pellers ook weer werk.

■ Nadat ook hier vorige maand toch wel schande werd gesproken van de dieroffers die in India ter gelegenheid van het hindu-feest voor godin Durga nog steeds worden gebracht, kwam op 6 september "UPword", een internetsite die opereert vanuit de deelstaat Uttar Pradesh waar een yogi aan het hoofd van de deelregering is komen te staan, te spreken over gebeurtenissen in Tripura.
verder

■ Uiteraard werd dit bericht groot gebracht in Taiwan: Het nederlandse Parlement heeft op 8 oktober een motie aangenomen waarin staat dat Taiwan zou moeten kunnen deelnemen aan internationale organisaties en "global affairs", zoals een van de kranten het bracht. De motie werd ingediend door een drietal (of meer) partijen.
Taiwan zou daar overigens enigszins terughoudend in kunnen zijn: er schijnen in de afgelopen jaren tientallen, zo niet meer moties ingediend en aangenomen te zijn waar vervolgens niets mee gebeurt.

■ Op 1 oktober 2019 zag het Malieveld in Den Haag zwart van de boeren die met hun tractoren waren opgetrokken in een voorbarige demonstratie tegen milieu-maatregelen waar ook zij mee te maken zouden gaan krijgen. Er waren al te veel regels, zo stelde de jonge boer ten overstaan van een tv-verslaggever.
verder

Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
Stichting onder nummer 20138036.