White Jade River      
april 2021      


Religieuze leiders en territoriumdrift

Ghana en de chocoladefabriek

■ (bij de foto) Azië plant bomen

■ In Taiwan hebben in 2020 zo'n 10.000 Hongkongers een verbijfsvergunning aangevraagd. Dat meldde Taiwan News al op 24 februari 2021. Op 11 maart 2021 werd bekend dat het chinese Volkscongres een of meer moties had aangenomen waarmee de invloed van het vasteland op Hong Kong nog zou worden vergroot.
Op 1 juli 1997 vond de overdracht aan China plaats. Groot-Britannië sloot een overeenkomst waarbij Hong Kong voor 50 jaar bestuurd zou worden onder een zogenoemd "one country, two systems" verdrag. In 2047 zou dat verdrag dan aflopen, en zou Hong Kong integraal deel van China worden. Nu in eerste instantie de middelbare scholieren (Joshua Wong Chi-fung) al in 2020 ongeduldig werden en democratie, d.w.z. onafhankelijkheid gingen nastreven, lijkt die datum van 2047 tientallen jaren naar voren te zijn gehaald. Dat is dom van de niet voor zijn examens geslaagde Joshua en zijn vrienden, maar het schijnt voor wat betreft in de pas lopen met spraakmakende of zwijgende meerderheden in de westerse wereld uitermate gevaarlijk te zijn om dat hardop te zeggen. Wie zegt "hou op met demonstreren en zoek naar een weg via de in China welbekende "detour and access" oplossing" wordt er al snel van verdacht niet voor democratie te zijn.

■ De VN, ofwel de UNHCR heeft een "core group" in het leven geroepen die een finaal oordeel moet geven over de aanklacht dat Sri Lanka oorlogsmisdaden heeft begaan tijdens de burgeroorlog met de LTTE, de groepering van Tamils die tenminste de westelijke, noordelijke, en oostelijke kuststroken van het eiland als eigen onafhankelijk gebied willen (laten) verklaren. In die "core group" zitten Canada, het VK, Montenegro, Noord-Macedonië, en Duitsland. Zij weten er alles van en kunnen oordelen. Toch?
Kringen rond de srilankaanse overheid hebben er inmiddels genoeg van. Ze dringen er op aan dat de UNHCR/VN nu maar eens een resolutie in stemming brengt, en zodra die aangenomen is, is die zaak ook weer geregeld en gaan ze over tot veroordelen van andere stouterikken.

■ De kogel is door de kerk. Er is jarenlang door de moslimbevolking van Maleisië bezwaar gemaakt tegen bijbelvertalingen waarin God (Yaweh, Jehova, de Heer) Allah wordt genoemd, en niet zoals vroeger Tuhan, Heer in het Bahasa.
verder

■ Vietnam heeft drastische maatregelen genomen voor wat betreft de illegale mijnbouw. VietnamNet liet op 18 maart zien hoe 29 illegale goudmijnen (instortingsgevaar en gevaar voor zuurstoftekort) in de buurt van Da Nang werden opgeblazen. Ziezo.

■ Een Hooggerechtshof dat recht spreekt in de indiase deelstaten Punjab (poendjaab) en Haryána besliste begin maart dat een gemengd huwelijk, in dit geval van een hinduvrouw met een moslimman, niet rechtsgeldig is, maar dat samenwonen wel mag, en dat ze dan aanspraak kunnen maken op de bescherming die is vastgelegd in een tekst die "life and liberty" wordt genoemd.
Er zal in dit geval al snel gesproken worden over "hindu-nationalisme" van de kant van de rechter, maar dan moeten we ook onthouden dat zo'n gemengd huwelijk andersom ook verboden is, althans door shariah-rechtsgeleerden: wie, in hun opinie, met een moslim wil trouwen, moet zelf ook toetreden tot dat geloof. Dus 't blijft touwtrekken.

■ Er zijn er die dachten dat de "meidun geese" fake waren, naar de mode van nu. Meidun is de plek waar de grafkamer gesitueerd is die archaeoloog Francesco Tiradritti had aangetroffen in grafkamer TT37 in de buurt van Thebe. Niets is minder waar. Verschillende deskundigen-sites, waaronder die van Dr. Zahi Hawass, laten weten dat dit echte schilderingen zijn uit de vierde dynastie, zoals egyptologen dat noemen. Het kunstwerk kwam onder de aandacht nadat er op was gewezen dat hier een afbeelding te zien is van een uitgestorven soort, of sub-soort. Archaeology laat in meer detail zien welke van de twee ganzensoorten de meidum-gans is: de rechtse op de afbeelding, die met de bruine vlek op de borst en de bruine streep achter het oog. Er is nog geen latijnse naam voor bedacht, al was het alleen maar omdat we het dier nergens meer tegenkomen.

Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
Stichting onder nummer 20138036.