White Jade River      
oktober 2020      


■ De eerste dag van oktober viert oost-Azië het "mooncake festival". Dat is, naast andere betekenissen, een herinnering aan een of andere krijgsheer die een bericht aan een medestrijder aan de andere kant van de linie zond, zodanig dat het niet onderschept kon worden door de vijand, want verpakt in een cakeje. Dat was in de 14de eeuw, toen China de Mongolen terug naar huis stuurde.
Sinds de instelling van dit "mooncake festival" willen diegenen die daar aan meedoen hulde brengen aan slimheid, aan koppie-koppie. Hier en daar zit dan ook een boon of iets dergelijks in zo'n cakeje.
Andere betekenissen aan het eten van "mooncakes" gaan over het einde van het oogstseizoen wanneer de maan op z'n helderst is. Het gaat ook over een held van 2000 jaar geleden die 9 van de 10 om de aarde cirkelende zonnen neerschoot — het licht was iets te helder en iets te heet. Het heeft ook te maken met het verhaal over het haasje in de maan (nee, niet het mannetje op de maan). Het haasje had zichzelf aan Boeddha geofferd om de laatste's honger te stillen. Als dank mocht haas naar de maan om telkens bij vollemaan gezien en herdacht te worden.
In Vietnam en elders zijn voor de mooncake houten vormpjes ontworpen, waar langs de Noordzee de plank voor gevulde speculaas op is geënt (of hebben de Noordzee-bakkers dat zelf bedacht? Kan ook. Niet meteen in de gordijnen klimmen.)

■ Het mid-najaar festival, dus die bovengenoemde vollemaandag, is in Vietnam ook lantaarndag, wanneer kinderen 's-avonds met een lantaarn in de hand door de straten mogen trekken. Het is volgens Nam Dinh vooral het dorp Bao Dap dat zich specialiseert in het maken van die papieren lantaarns, en dan zijn het vooral lantaarns in de vorm van een ster. Ze zijn gemaakt van bambo, cellofaan en jute. Het dorp is er het hele jaar druk mee. Voor het genoemde festival gaan er tienduizenden over de toonbank.

■ In oktober kiest de indiase deelstaat Bihar 243 leden voor het deelstaatparlement. Eind augustus werd bekend dat die verkiezingen, die voor 29 november gepland staan, niet zal worden uitgesteld vanwege de COVID-19 pandemie.
verder

■ Tijdens de presidentsverkiezingscampagne in de VS verweet de zittende president zijn rivaal een einde te zullen maken aan fracking, schaliegas winnen. Niets van aan, zei de concurrentie: onder mijn presidentsschap zal er geen einde aan gemaakt worden. Jammer, vindt het Carleton College dat. Er zitten nogal wat risicos aan.

Tibetaanse soldaat sneuvelt in Ladakh

■ Op 18 september overleed de voorganger van de hindustroming de Arya Samaj, Swami Agnivesh.
verder

■ Terwijl de EU VNetje speelt: dit land is stout, en dat andere ook; die gaan we straffen met sancties, en daar doen we geen zaken meer mee, hebben ze in Cambodja de rollen maar eens omgedraaid. De Phnom Penh Post van 27 september had een artikel waarin werd gemeld dat de GMAC (Garment Manufacturers Association in Cambodia) bij het Europese Hof van Justitie op 16 juli een klacht heeft ingediend. De GMAC wil dat de EU het "20% intrekken binnen het plan 'Everything But Arms (EBA)'" ongedaan maakt. Dat wil zeggen, op alle importgoederen naar Europa, behalve op witte suiker, zo staat er, is die regel van 20% van toepassing: 20% minder import van dit, 20% minder van dat.
Het EHJ heeft op 14 augustus 2020 de zaak een nummer gegeven, T-454/20, maar op 27 september was er verder nog niets mee gebeurd. We mogen eerlijk gezegd niet verwachten dat er verder ook maar iets zal gebeuren.

■ In een "tit for tat" heeft de VN Mensenrechtenorganisatie op 14 september 2020 het voorgesteld 20ste amendement op de srilankaanse grondwet becritiseerd. Eerder nam Sri Lanka afstand van de VN-resolutie 30/1.
verder

■ We vragen ons eigenlijk nooit af waar de bedrukte textielen die tijdens de verschillende pera-hera in Sri Lanka gemaakt zijn. Noch staan we stil bij de vraag welke soort textiel wordt gebruikt, noch met welke techniek ze bedrukt zijn.
verder

■ Heel wat kranten en andere media brachten op, of juist voor 18 september het nieuws dat de studenten van de Thammasát universiteit in Bangkok opnieuw de straat op zouden gaan om tegen de zittende regering, en impliciet tegen het koningshuis te demonstreren.
verder

Rohingya: berechting soldaten, rondzwerven over zee

■ Hoewel Groot-Britannië activisten uit Hong Kong een vestigingsvergunning heeft aangeboden, lijken heel wat van deze potentiële landverhuizers, om het zo te zeggen, toch de voorkeur aan Taiwan te geven. Onderandere de SCMP (South China Morning Post) van 22 september meldde dat China de kustwateren scherp in de gaten houdt. Een aantal uitwijkelingen werden in hun bootje op zee opgepikt, naar het vasteland gebracht, en daar aangeklaagd. Anderen die wel de kust van Taiwan bereikten worden daar vastgehouden op grond van illegaal het land binnenkomen. Verwacht wordt dat ze teruggestuurd gaan worden, al was het maar omdat Taiwan niet nog wat extra problemen met China nodig heeft.

■ De plaats Thembang in de indiase deelstaat Aroenatsjàl Pradésh (Arunachal Pradesh) heeft een dzong, en een paar mani (de verkopers van praatjes noemen ze "mysterieus"), en "chorten" (afbeelding) overgehouden uit het verleden dat, zo lezen we in The Northeast Today ooit gesticht, of toch bestuurd werd door een "koning" met de naam Cha Cha Nye.
Nu heeft Thembang zich aangemeld voor een status op de Unesco erfgoederenlijst. Of de minder dan 100 huishoudens een stroom toeristen aan zouden kunnen, we gaan 't zien.
Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
Stichting onder nummer 20138036.