White Jade River      
september 2019      






■ De term "Dutch wife" is al een beetje bekend. Zo noemden de Engelsen (in India) een langwerpig kussen dat ze tijdens het slapen tegen hun lichaam aandrukten om het niet al te zweterig te houden; koeltjes.
verder

■ Syrisch Koerden, zo werd medio augustus door de Washington Post bekendgemaakt, bieden gevangengenomen IS-strijders een kunst-therapie aan. Het alternatief, d.w.z. wanneer zo'n strijder zou zeggen dat kunst niet mag van Allah, is levenslang of de doodstraf.
De niet-middenoosten gevangenen zitten nu samen in een kamer met papier-maché-modellen van, zo zagen we in een van de kranten, rozerode harten. Maar ook andere modellen zullen wel aan de orde komen, en misschien zelfs gipsen voorbeelden van de pré-islamitische kunst die ze onderandere in Irak aan gruzelementen hebben geslagen. En misschien wordt er dan zelfs wel bij verteld wat 't inhoudt en betekent.

■ Op 17 augustus begonnen zowel het japanse kroonprinselijke paar als de Premier van India aan een bezoek aan Bhutan. Was dit toeval?

■ Waar in Nederland een inmiddels overleden vlasteler-handelaar uit Axel er nooit in geslaagd is om vlaszakken te introduceren, afvalzakken gemaakt van vlasvezel, heeft misschien een mexicaans initiatief om een zekere soort cactus (die platte schijven) te verwerken tot een soort afbreekbaar namaak-plastic meer kans van slagen — wat van ver komt is lekker.
In 2018 is Jesús Fuentes Rodríguez al naar Eritrea afgereisd om deze cactus aan te bevelen als veevoer. De soort komt in Eritrea voor, het hoeft niet geïmporteerd te worden.

■ In de hippietijd trokken westerse jongeren vooral naar India omdat daar de "ganja" (cannabis) op nagenoeg iedere straathoek te verkrjgen was, vooral ten behoeve van een serie sadhus die extreme streken met hun lichaam uithaalden zonder daar lichamelijk en geestelijk onder te hoeven lijden.
verder

■ In Maleisië hebben een mufti en een vereniging als Bersatu Youth Group de bevolking opgeroepen om een petitie tekenen waarin gevraagd wordt een chinees-etnische groepering als Dong Zong te laten verbieden.
verder

■ De Ahmadiyya Muslim Community in het Verenigd Koninkrijk heet op 4 augustus een internationale conferentie afgesloten in het bijzijn van de Vijfde Kalief, Hazrat Mirza Masroor Ahmad.
De bijeenkomst stond in het teken van versterken van de eigen gemeenschap, en daartoe hebben de 39.000 aanwezigen hun trouw toegezegd aan genoemde kalief. Er werd ook meegedeeld dat, verdeeld over 213 landen, het laatste jaar een aanwas van 668.520 Ahmadis heeft meegemaakt.

■ In Taiwan heeft een groep kinderen uit de Rukai-etniciteit een van de 19 prijzen uitgereikt gekregen die werden verleend in een Golden Melody wedstrijd. Zoals ook een chef-kok ooit bevestigde: we behoren inderdaad tot de Zuidzee-culturen, zo zien we aan gebaren en horen we aan de klanken dat hier herinneringen zijn aan een luie lome zee die zachtjes over het strand spoelt.
Hoe anders is de volksmuziek uit Hue in Vietnam waarvan de overheden hebben besloten dat deze vrolijke energieke muziek op het schoolprogramma moet komen te staan.

Terug naar boven




Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
Stichting onder nummer 20138036.