White Jade River      
maart 2020      


■ De Biodiversity Library heeft "het omvangrijkste digitale archief over leven op aarde" online gezet. Dat wil zeggen dat ze streamen op Flickr waarvoor de kijker zich moet aanmelden. Dat laatste kan als een probleempje ervaren worden door diegenen die geen al te grote www-footprint willen achterlaten.

■ De Belmont University in het amerikaanse Nashville — u weet wel, Nashville van de Grand Ole Opry en de Nashville sound — heeft het hoofd in de schoot gelegd. Na een fusie met het Watkins College of Art moesten ze er aan geloven: aan de "evangelical" Belmont universiteit mogen nu ook niet-christenen gaan doceren. Dat werd op 4 februari bekendgemaakt. Studenten, personeel en omstanders hadden daar op aangedrongen. "Belmont" is niet helemaal over de brug; ze willen dan wel het niet-christelijke personeel van "Watkins" overnemen, maar de vraag of daarna niet-christenen met succes zullen kunnen solliciteren, die werd in het midden gelaten.

■ Uit Taiwan kwam het nieuws dat bij opgravingen op de campus van een onderwijsinstituut in de stad Tainan restanten waren gevonden van een gebouw uit de Qing-dynastie (spreek: sjieng).
verder

■ (bij de foto) Oude-nieuwe architectuur US federale gebouwen

Staatsislam in Nederland en Frankrijk?

Kamerverhoor financiering islamitische instellingen

Maleisië krijgt misschien wel een nieuwe President, en de LTTE blijft nog even op de zwarte lijst.

■ De duitse cabaretier Dieter Nuhr heeft een stortvloed aan haatberichtjes over zich heen gekregen. In een interview met NZZ-journalist Claudia Schwartz verweet hij Greta Thunberg en haar medescholieren een "verlossingsdenken" (Erlösungsdenken). En verder merkte hij op dat "Alle wichtigen Themen werden in Deutschland erstaunlich wenig mit dem Verstand und erstaunlich viel mit Hysterie behandelt" (alle belangrijke themas worden in Duitsland verbazingwekkend weinig met verstand en verbazingwekkend vaak met hysterie behandeld). Dat heeft hij geweten.

■ Onder een mooi oud plaatje van een paar eeuwen geleden waarop we twee mannen zien, een Indiër en een Arabier die zo te zien in dienst van een moghul of nawab waren, zien we ook een cheetah en een hert. De Telegraph of India schreef op 10 februari dat India overweegt cheetahs te importeren uit Zuid-Afrika. Het dier was en is niet indigeen. Dat wil zeggen, al in de moghul-tijd werd de cheetah in India geïmporteerd voor privé-dierentuinen.
We moeten wel bedenken dat dorpelingen hier niet echt blij mee zullen zijn, ze zijn al zo bang voor in dorpen en voorsteden rondstruinende tijgers.

■ Die grote hoofden op Paaseiland, zo zou blijken uit carbon-dating, zouden niet al rond het jaar 1600 zijn omgevallen, maar "tot tenminste 1750" rechtop hebben gestaan, zegt een artikel in Science Direct De eerste Amerika-vaarders die daar aan land gingen moeten ze dus gezien hebben als nog steeds rechtopstaande figuren, en niet als omgevallen brokstukken zoals James Cook die daar in 1774 aankwam. Tussen die eerste landing (ca 1600) en die van James (1774) moet er dus wat gebeurd zijn.

■ Het heeft 5 jaar geduurd, maar afgelopen maand februari werd er serieus werk gemaakt van nieuwbouw van huizen in Nepal die door de aardbeving in 2015 vernield werden. Dat waren er 5.749, zo meldt de Himalayan Times. Er was een workshop opgestart waarbij dorpelingen zelf leren hoe je een modern en stevig huis in elkaar zet. Uit het artikel bleek dat de fondsen voor herbouw in drie "tranches" waren uitgekeerd, of deels nog uitgekeerd gaan worden. De meerderheid, 4.050, hebben inmiddels de derde uitbetaling ontvangen, de anderen waren op 19 februari toe aan de eerste of tweede uitkering van herstelfondsen.
In de dorpen Goljung en Galtang, en in het district Rasuwa, zo schreef My Republica op 19 februari, zijn dorpelingen toch in de kou blijven staan. Dat de klagers tot de etniciteit van de Tamang behoren kan toeval zijn.

■ In Bangladesh heeft de regering de achtervolging ingezet op het gebruik van "yaba", een synthetisch verslavingsmiddel dat de hersenen aantast. France-2 had er een korte video over en het lijkt er op dat Bangladesh hier het "beleid" van de Filippijnse regering aan het volgen is waar het betreft het standrechtelijk "uitschakelen" van drugsgebruikers en -handelaren.
De Dhaka Tribune en UNB hadden het slechts over arrestaties, en vanuit Calcutta (Kolkata) werd de vangst van 40 kg van het spul gemeld, en had het ook over gebruik of fabricage in de indiase deelstaat Manipur. De Telegraph of India voegde er aan toe dat het middel in Myanmar schijnt te worden samengesteld. Er vindt dus een levendige handel over drie grenzen plaats.

■ Opnieuw bij de zuideroverburen waar Vak K geen stap vooruit komt met hun nationale verbouwings-plannen, omdat de Senaat alle wetsvoorstellen afwijst danwel grondig herformuleert, heeft de President een andere weg gekozen, die van eerste in lijn bij de Europese Unie. Tijdens zijn bezoek aan Polen greep de franse President de gelegenheid nog eens aan om aan te dringen op een europese strijdkracht, naast de nationale strijdkrachten, en naast de NATO (Otan in 't frans). Hij wil dan ook een europese nucleaire macht opgetuigd zien.
Een van de commentatoren bij een bericht in Le Figaro ontnuchterde de warmlopers voor dit initiatief een beetje: "Per verdrag van 1945 is het Duitsland verboden er een nucleair wapen op na te houden. Dit verdrag werd ondertekend door Frankrijk, Het Verenigd Koninkrijk, de VS, de URSS (Rusland) en China. Stel dat de Europese Unie dit verdrag schendt, wat denkt u dat Rusland en China dan gaan doen?"

■ In de landelijke streek waar in vergelijking met andere landelijke streken nog wel de minste "natuurwaarden" te vinden zijn, hoorden we in januari toch een specht in een van de ca 30 meter hoge canadese populieren die op een clubje staan op een vierkante zakdoek grond dat niet "ontwikkeld" hoeft te worden. Andere canadese populieren, op een rijtje langs een afwatering, zijn al gekapt om plaats te maken voor "ook leuke boompjes die ook niet zo hoog worden". Daar heeft een specht niks aan.

Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
Stichting onder nummer 20138036.