White Jade River      
augustus 2021      


Dus nu hebben we het over "IS-K".

■ Bij de foto: De taalfamilie het Nocte

China sluit Sakya-gompa. Tibet Post stelt dat de reden afgunst is geweest.

■ Zoals onder de bovenstaande doorklik te lezen valt werd de Sákjapa gompa in Tibet met harde hand ontruimd. Op 17 augustus probeerde de chinese staatspers het leed wat te verzachten door een serie fotos te tonen van streken die ontsloten (zouden) zijn met de komst van de hogesnelheids-trein van Lhasa naar het zuiden.
verder

■ Op 31 juli werd bekendgemaakt dat de amerikaanse overheid de Amerikaan van indiase afkomst, Rashad Hussain, tot "Ambassador-at-Large for International Religious Freedom" heeft benoemd. Dat wil zeggen dat hij op dat moment nog de goedkeuring van de Senaat moest afwachten. Met de benoeming zal de heer Hussain de eerste moslim zijn die binnen de amerikaanse diplomatieke dienst de vrijheid van godsdienst zal uitdragen.

■ De fosfaat-voorraad op het eiland Nauru in de Stille Oceaan is inmiddels uitgeput. Tachtig procent van het landoppervlak is voor afgegraven.
Op basis van een VN-resolutie uit 1994 heeft het eiland-bestuur nu een maatregel afgekondigd waarbij de zeebodem rond het eiland kan worden "geëxploiteerd". Die zee is op sommige plaatsen 4000 meter diep.
Het filiaal van de canadese maatschappij The Metals Company, de Nauru Ocean Resources Inc, mag gaan graven. Fosfaat (kunstmest) is op visserij na de enige bron van inkomsten van het eiland.

Bangladesh. Gedenkdag Tagore en zorgen om toenemend extremisme.

■ De Tang Prize Foundation heeft Jane Goodall in 2020 de jaarlijkse prijs toegekend. Met het geld dat ze hiervoor ontvangen heeft, zo werd op 19 augustus bekendgemaakt, gaat ze in Taipei, Taiwan, een "sustainability academy" oprichten. Mevr. Goodall heeft al een soortgelijk instituut in Hong Kong.
In mijn ontmoetingen met personen van chinees-etnische afkomst is me gebleken dat daar weinig sympathie is voor het "kussen van apen", een handeling die mevr. Goodall werd/wordt verweten.

Marc Jutier boeddhist in de lijn van wijlen Chògyam Trungpa, heeft zich als onafhankelijke kandidaat gesteld voor de franse presidentsverkiezingen die begin mei 2022 gehouden gaan worden. In het bericht roept hij boeddhisten en anderen op om hem te steunen door tenminste 500 handtekeningen te verzamelen.
Voor zover hier geweten ligt het iets gecompliceerder: die 500 moeten burgemeester of districtsbestuurder o.i.d. zijn. Nu zijn er meer dan 3000 burgemeesters in Frankrijk, maar met de tot nu toe getelde aantallen presidentskandidaten — zo'n 10 op dit moment — wordt de spoeling dun.

■ Nog voordat Marcel Proust aan zijn À la recherche du temps perdu begon bezocht hij Nederland, althans een aantal musea en steden. Hij komt er in À la ... en in eerdere werken vaak op terug, onderandere in deze in 1919 gedrukte uitgave: "Ah ! La Haye, quel musée ! s'écria M. de Guermantes." (O, Den Haag, wat een museum! riep meneer De Guermantes uit.)
verder

■ Op 6 augustus was de tarwe nog net niet geoogst. Veredelaars zijn er in geslaagd om een superkort gewas te produceren dat door de zomerse onweers- en stortbuien niet zo gemakkelijk meer neer te slaan is. Resultaat is wel dat de stro-opbrengst minimaal is geworden. En dan denk je al gauw aan koeien in hun stal. Er zijn voorbeelden van zomerse weiden met koeien en van stallen waarin ze vrij kunnen rondlopen en op droog stro kunnen gaan liggen. Maar er zijn nog meer voorbeelden van beesten die 24 uur op 24 in een nauwe box staan. Ze kunnen zich niet omkeren, ze kunnen niet liggen, ze kunnen geen stap naar links, en geen stap naar rechts. Waar ze in de wei de ene hoek gebruiken om hun mest neer te laten en een andere hoek urineren — en verder kunnen liggen op een droog stuk grond, staan ze in die intensieve veehouderij op een betonnen plaat met sleuven, 24 uur op 24 in hun eigen mest en urine. Denk daar eens over na, als u dat al niet gedaan hebt.
Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitter
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
Stichting onder nummer 20138036.